Gasilsko društvo Godešič

Prva prvi podatki o tem, da so Godešani želeli ustanoviti gasilsko društvo, najdemo v Župnijski kroniki iz leta 1913. Ustanovni zbor pa se je zgodil že aprila 1911, ko so imenovali odbor društva. Najtežje so gasilci pričakovali prvo ročno brizgalno, ki je bila kupljena v Zagrebu. To je bil velik finančni zalogaj, ki je potisnil pričetek gradnje gasilnega doma v leto 1914, dokončan pa je bil šele leta 1920. Sledila so posredovanja ob požarih in povodnjih, prirejanje veselic in dobiček slednjih je v letu 1932 društvu prinesel novo motorno brizgalno.
gdomMed drugo svetovno vojno je padlo dvanajst članov, kar je bil velik udarec za društvo. Posredovanja ob požarih so se nadaljevala, pridobitve društva pa tudi, kot na primer novih brizgaln v letih 1973 in 1978 ter ostale opreme za gašenje. V letu 2011 je društvo praznovalo  100-letnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti so kupili tudi povsem novo gasilsko vozilo.

gasilsko_vozilo

gasilci1

 

Gasilsko društvo Godešič je dandanes dejavno na sledečih področjih:

  • Vsako leto se elani udeležujejo tekmovanj, kjer so že dosegli vidne uspehe,
  • udeležujejo se vaj, ki jih organizirajo skupaj s sosednjimi društvi, s katerimi tudi drugače zelo zgledno sodelujejo,
  • člani se redno tudi izobražujejo in s tem skrbijo za pridobivanje novih znanj oziroma obnavljanju starih,
  • pripravljajo akcijo kontrole ročnih gasilnih aparatov,
  • vsako leto se udeležijo tudi svete maše v vaški cerkvi na praznik sv. Florjana, kjer se jim pridružijo tudi sosednja gasilska društva.gasilci2

Pohvalno je, da se načrtno dela z mladimi, ki tako pridobivajo nova znanja in poznanstva in s tem poglabljajo  pripadnost društvu, saj bodo ti nekoč člani oziroma jedro gasilskega društva Godešič.