Športno društvo Kondor

Znano je, da je Godešič ena najbolj športnih vasi na Gorenjskem, če ne kar v celotni Sloveniji. Začetki organiziranega delovanja segajo že skoraj 40 let nazaj, saj je bilo  Športno društvo Kondor Godešič ustanovljeno konec maja 1967. Prvi predsednik je bil Janez Starman, tajnik Janez Križaj in blagajnik Peter Bertoncelj. Športno društvo je združevalo nogometni in namiznoteniški klub, danes pa so se tema dvema športoma pridružili še triatlon (veslanje, kolesarjenje in gorski tek), badminton in drsanje oz. hokej.

sd1

V domu krajevne skupnosti se na treh mizah lahko igra namizni tenis, ki v zimskih mesecih »zaposli« tudi do deset mladih, ki lahko, poleg igre posameznikov in igre dvojic, igrajo tudi »laufarico«, to je igra na izpadanje, pri kateri lahko sodeluje več udeležencev hkrati. Leta 2000 se je na tla dvorane Krajevne skupnosti Godešič narisalo še igrišče za badminton, s čimer je dvorana še pridobila na uporabnosti in na številu navdušencev za ta šport. Pri obnovi v letu 2005 so bile izdelane tudi slačilnice in tuši, s čimer je dvorana pripravljena tudi za aktivnosti večjih skupin (aerobika, …). Kasneje pa je bil dodan še en košarkarski koš, tako da je mogoče tudi igranje košarke.

Prijetno shajališče krajanov, iz naše in tudi sosednjih vasi, je v klubskih prostorih v bifeju v Martanovem Borštu, kjer se nahaja tudi asfaltno igrišče v velikosti 20 x 40 m. Sprva so prostor na igrišču našli predvsem igralci malega nogometa, kasneje pa so člani društva na igrišeu začrtali še igrišee za tenis in ob robu postavili koše za igranje košarke. Ob primernih temperaturah se v zimskem času naredi tudi led za drsanje in igranje hokeja. Igrišče je tudi razsvetljeno, kar omogoča igranje nogometa in hokeja tudi ob večernih urah; zlasti za kratke zimske dni je to velika pridobitev, ki tako povečuje popularnost drsanju in igranju hokeja. Seveda pa je prva dejavnost kluba še vedno nogomet. Na tem področju je bilo v zadnjih letih veliko storjenega. Prva stvar je bila sigurno nova travna površina, ki je zamenjala staro, za igranje neprimerno površino. Potem so sledile še nove garderobe s tuši. Na koncu pa še manjše pomožno igrišče z umetno travo, ki pa je tudi osvetljeno.igrisce1

Možnosti za izvajanje športnih aktivnosti je dovolj, zato je vsak, ki ima veselje do katerega od teh športov, vsekakor vabljen, da s prijatelji aktivno preživi kakšno urico, nato pa se še oddahne ob kozarčku v bližnjem bifeju.

Glavna prireditev Športnega društva Kondor Godešič pa je vsakoletni majski Gorski tek na Osolnik. Pričetek sega v leto 1992, ko je bila prva izvedba zasnovana kot družabno srečanje vaščanov Godešiča na vrhu Osolnika, ki bi ga popestrili s tekmovanjem. Po zaslugi nekaterih posameznikov (npr. Hafner Jožeta) in mnogih prostovoljcev je v današnjem času ta tek postal množična prireditev in je organizirana v okviru Pokala Slovenije v gorskem teku. Prireditev je namenjena tudi pohodnikom in nasploh vsem, ki so športnega duha in se radi družijo med seboj.

sd2

V letu 2005 pa se je kolesarskim navdušencem na Godešiču porodila ideja o klubu. Preko sedemdeset jih bolj ali manj aktivno vrti pedala in si bolj kot vse želijo skupnih kolesarskih tur po Sloveniji in njeni okolici.

Več podatkov in tekočih novic si lahko ogledate tudi na spletni  strani športnega društva Kondor: http://kondor.godesic.si.