PGD Godešič prejelo srebrni znak Civilne zaščite

Ob letošnjem dnevu Civilne zaščite (CZ), ki ga v Sloveniji tradicionalno zaznamujemo 1. marca, so podelili priznanja 251 posameznikom in organizacijam po vsej državi, ki so pripomogli k utečenemu delovanju sistema varstva in zaščite pred naravnimi in drugimi nesrečami. Me njimi je ob 110-letnici delovanja srebrni znak Civilne zaščite prejelo tudi Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Godešič.

PGD Godešič so ustanovili 2. aprila 1911, že 15. aprila istega leta pa se je društvo včlanilo v Zvezo gasilskih društev v Ljubljani. Pred prvo svetovno vojno je godeškim gasilcem uspelo zgraditi zasilno »šupo« z betoniranimi stebri, kjer je bila shranjena brizgalna. V letu 1920 so zgradili stolp za sušenje cevi, svečano odprtje dokončanega gasilskega doma pa je sledilo 21. julija 1921.

Dolgoletno željo po gasilskem avtomobilu, ki bi nadomestil konjsko vprego, so uresničili 29. junija 1956, leta 1972 pa so ob pomoči Občinske gasilske zveze Škofja Loka dobili nov gasilski avto IMV. Leta 1988 je gasilsko društvo prejelo nov gasilski avto TAM, leta 2011, ob stoletnici delovanja, pa novo vozilo GVV-1 Iveco Daily. Lani so kupili še moštveno vozilo Opel Vivaro.

Na Godešiču si že več kot štiri desetletja prizadevajo za izgradnjo novega gasilskega doma. »V izgradnjo novega doma v zadnjih letih vlagamo veliko truda, trenutno smo v fazi pridobivanja dokumentacije,« je razložil predsednik društva Matej Novinec. Kot je dodal, jim je načrte glede praznovanja 110-letnice PGD Godešič močno prekrižala epidemija covida-19 in upajo, da jih bodo še letos uspeli vsaj delno uresničiti.

Društvo ima sicer trenutno 163 članov, med njimi tudi 19 operativnih, kot vsako društvo pa se najbolj veselijo vsakega novega mladega člana. Gasilsko društvo je ne nazadnje središče vaškega dogajanja, saj poleg osnovnega poslanstva redno izvajajo tudi družbeno koristne dogodke, ki povezujejo krajane Godešiča in širše.


Prirejeno po prispevku: Ločanka, April 2021

Comments are closed.