Godešan Vinko Hafner, prejemnik svečane listine PZS

Planinska zveza Slovenije (PZS) je v soboto na svečani prireditvi v Laškem podelila najvišja priznanja neutrudnim planinskim prostovoljcem, tudi trem iz Planinskega društva Škofja Loka.

Tako je svečano listino PZS za leto 2019 prejel tudi Vincenc Hafner za dolgoletno delo v PD Škofja Loka, za delo z mladimi, delo pri gorski straži in na gospodarskem področju ter za vse lepe besede in fotografije, ki jih je delil na predavanjih.

VINCENC HAFNER Planinsko društvo Škofja Loka Vincenc Hafner, za prijatelje Vinko, je začel svojo planinsko pot kot mlad planinec, ki je v letih 1951–1954 veliko pomagal pri gradnji Doma na Lubniku. Bil je med ustanovitelji mladinskega odseka pri Planinskem društvu Škofja Loka leta 1954 in odseka gorske straže v letu 1962. Postal je eden izmed najaktivnejših mladih planincev v obeh odsekih. Na tečajih gorske straže se je usposobil za inštruktorja in usposabljanja tudi sam organiziral. Začel je predavati v šolah, kar je pripomoglo k ustanovitvi planinskih krožkov, ki še danes zelo dobro delujejo. Iz teh planinskih krožkov je izšlo kar nekaj prepoznavnih planincev in poznejših funkcionarjev PD. V PD se je pod njegovim budnim očesom za gorske stražarje usposobilo okoli osemdeset planincev. Pomembno je prispeval k izdaji knjižice z naslovom Zavarovano planinsko cvetje in organiziral veliko akcij varovanja cvetja na rastiščih po vsej Sloveniji. Vinko je sodeloval pri ureditvi botaničnega vrta v Trenti, na domačem Godešiču pa je osnoval učno pot, ki jo redno vzdržuje in po njej vodi pohodnike. Zelo dragoceno je bilo tudi njegovo sodelovanje pri zgodovinskem opisu kraja ob njegovi tisočletnici. Vinko je opravil pomembno delo tudi pri gradnji Koče na Blegošu, z gospodarjenjem z obema planinskima postojankama ter z dežuranjem v obeh. Kot velik ljubitelj fotografije svoja spoznanja in vtise s potovanj na predavanjih vedno prenese na prijatelje, znance in druge obiskovalce.


Vir: https://www.pzs.si/novice.php?pid=13924
https://www.pzs.si/javno/javno/PZS-najvisja-priznanja-2019-bilten.pdf

Comments are closed.