Škofjeloški pasijon na Unescovem seznamu

Nekateri že veste, vsi morda še ne, da je po večletnih prizadevanjih končno uspelo: Škofjeloški pasijon je bil 1.12.2016 v etiopski prestolnici Adis Abeba, v okviru 11. zasedanja UNESCO-vega medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine, vpisan na UNESCO-v Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva! To je resnično velik dogodek, ki bo upajmo pomenil tudi novo poglavje v skrbi za pasijon in njegovo promocijo!

http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/skofjeloski-pasijon-na-unescovem-seznamu-nesnovne-dediscine/408978

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174442322

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization; Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo) je specializirana agencija Združenih narodov s sedežem v Parizu. Nominacijo za vpis na omenjeni seznam je marca lani podprlo tudi Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka: podpora Lonke SLO / podpora Lonke ENG

Kapucin oče Romuald, rojen kot Lovrenc Marušič v Štandrežu, je v 869-ih verzih prav v starološkem narečju zaobjel celotno svetopisemsko zgodovino odrešenja. Stara Loka pa je s Škofjeloškim pasijonom, ki predstavlja najstarejše ohranjeno dramsko delo v slovenščini in najstarejšo ohranjeno evropsko režijsko knjigo, tudi sicer povezana že vse od njegovih začetkov. Ponosni smo, da smo del velike loške pasijonske družine, vpis na UNESCO-v seznam pa za nas pomeni tudi dodatno obvezo, da v pričakovanju naslednje uprizoritve leta 2021 s še večjo zavzetostjo ohranjamo “pasijonsko kondicijo”. Pasijonski večeri v Stari Loki so zadnjih nekaj let postali svojevrstna blagovna znamka in nepogrešljiv del loškega pasijonskega dogajanja: 2016, 2015, 2014, 2013, 2012. Poseben doprinos h krepitvi pasijonske zavesti in znanstvenokritični obravnavi Škofjeloškega pasijona pa predstavlja serijska publikacija Pasijonski doneski, katerih duša in motor je že vse od začetka njihovega izhajanja Alojzij Pavel Florjančič.

Pomemben delež k tej razglasitvi je pripseval tudi naš sokrajan  Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka, ki se je tudi udeležil tega dogodka v Etiopiji.

98478_3 image005image006image007

Comments are closed.