Vabilo: Javna Tribuna – Zlo formaldehida in fenola, kako do rešitve

Spoštovani,

Vabimo vas na dogodek, ki je nadaljevanje prizadevanj državljanov za čistejši zrak v deželi na sončni strani Alp. Tudi občani Škofje Loke, posamezniki, svetniki in sedaj združeni v civilno iniciativo Moja Škofja Loka, si že leta prizadevamo za zmanjšanje izpustov snovi prve rakotvorne skupine.

Cilj dogodka je, javnosti s strokovnjaki predstaviti vse plati formaldehida, njegove učinke na telo in potrebne ukrepe za zaščito. Spregovorili bomo o sistemu monitoringa v Sloveniji in kako industriji preprečiti izpuste snovi prve rakotvorne skupine v okolje. Na dogodku bomo predstavili spletno peticijo, kot uvod v aktivnosti zbiranja podpisov za vložitev predloga sprememb Zakona o varstvu okolja v Državni zbor. Spremeniti želimo način monitoringa – ločiti denarno vez med onesnaževalci in izvajalci monitoringa. V pravilnike moramo vnesti omejitev izpustov za formaldehid (0 če je mogoče). Najbolj pomembno pa je uzakoniti dosledno in brez izjem izvajanje trajnega monitoringa za vse izpuste snovi prve rakotvorne skupine.

Sodelovali bodo:

prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, dr. med., predstojnica Kliničnega inštituta za medicino prometa, dela in športa v sklopu UKC Ljubljana

doc. dr. Miran Brvar, dr. med., vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo v sklopu UKC Ljubljana

Aljoša Petek, mag. prava, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij

Tribuno bo povezoval Erik Valenčič, svobodni novinar in okoljski aktivist.

Javna Tribuna: Zlo formaldehida in fenolov, kako do rešitve se bo odvila 30. januarja 2024 ob 18. uri v dvorani KS Godešič.

Vljudno vabljeni

plakat Tribuna januar 2024


CI Moja Škofja Loka

Comments are closed.