Večer na vasi ’19

V nedeljo zvečer, 23. 6. 2019, smo pred cerkvijo sv. Nikolaja na Godešiču uspešno pripravili prireditev Večer na vasi, ki jo na Godešiču pripravljamo vsako leto od leta 2001. Tega leta smo se spominjali desetletnice samostojne države Slovenije. Večer na vasi je posvečen dnevu državnosti ter šegam in običajem kresne noči, zaradi tega ga vedno pripravimo na kresni večer, 23. junija, na predvečer goda Janeza Krstnika, ko se po starem ljudskem izročilu »dan obesi«, kar pomeni, da se prične dan krajšati in noč podaljševati.

Večer na vasi se je začel z našo himno Zdravljica, ki jo je s čudovitim glasom zapela Jelka Hafner.
Pozdravni nagovor s strani organizatorja KS Godešič je imel podpredsednik KS Godešič Matjaž Krajnik.
Osrednji govor na prireditvi je imel novoizvoljeni župan občine Škofja Loka, g. Tine Radinja.

Lana Rep je odlično vodila prireditev in na oder povabila mešani pevski zbor OŠ Reteče, kjer so nam par ljudskih zapeli učenci iz Godešiča in Reteč.
Poleg učencev iz podružnične osnovne šole, so nastopali še recitatorka Nika Jelenc s pesmijo Neže Maurer Želja. Krajšo igrico pa so odigrali Vid Karlin, Lili Helena Červek in Jure Križaj, ki so odigrali in recitirali pesem Andreja Rozmana Roze, Mleko.
Glasbeni program se je nadaljeval s kitaristom Gašperjem Kavčičem, ob koncu prireditve pa so nas že tradicionalno razveselili Reteški tamburaši, člani veteranske skupine Bisernica, ki jo vodi Marjan Igličar.

Lana nam je v kratkem besedilu tudi povedala, da je bila prejšnjo sredo v Sokolskem domu v Škofji Loki predstavitev nove številke zbornika Loški razgledi 65/2018, ki jih izdaja Muzejsko društvo Škofja Loka, katerega predsednik je naš vaščan Sandi Igličar. V najnovejši številki Loških razgledov sta objavljena tudi dva prispevka iz Godešiča. Restavratorka Anita Kavčič Klančar je zapisala o restavriranju freske na zahodni strani ob vhodu v godeško cerkev svetega Miklavža, ki so jo ustvarili goriški mojstri okoli leta 1400. Umetnostni zgodovinar Damir Globočnik pa je v prispevku z naslovom Slikar Franc Novinc iz Godešiča obširno predstavil ustvarjanje našega rojaka Tonkovega Frenka, ki je lani praznoval 80-letnico. Ob visokem življenjskem jubileju mu čestitamo in mu želimo še veliko zdravih let, obilo ustvarjalnega navdiha in Božjega blagoslova.

Prireditev se je končala ob prigrizkih in rujni kapljici ter druženju nastopajočih ter obiskovalcev.

Fotogalerija


Matjaž Krajnik,
podpredsednik KS Godešič

Comments are closed.